Vraag

25 november 2020
Profielfoto van Peter Paul Doodkorte
Adviseur/projectleider

“Hebben jullie ervaring met gebruikersvriendelijke rekenmodellen (bijvoorbeeld in Excel) waarmee je op casusniveau zicht krijgt op de kosten van het voorgestelde maatwerk?”

Toelichting

In het sociaal domein is het inzetten van maatwerk noodzakelijk. Met maatwerk bied je huishoudens die zijn vastgelopen weer perspectief. Bovendien is maatwerk in bepaalde casussen rechtvaardiger en rendabeler dan de standaardvoorzieningen. En nog veel belangrijker: Door maatwerk krijgen gezinnen weer regie over hun eigen leven. Het opstellen van een inhoudelijk maatwerkplan is meestal ook goed mogelijk.

Echter, het maken van een reële vergelijking van de met maatwerk gemoeide kosten ten opzichte van een standaardoplossing blijkt lastiger. Hoe maak je een financiële paragraaf met daarin de kosten van de huidige situatie, de ’dreigende’ situatie en de kosten van het maatwerkscenario? Ten behoeve van het huishouden, maar ook richting de financier/gemeente. Zodat je, op basis van een goed onderbouwd verhaal, het maatwerk daadwerkelijk kunt realiseren. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee en welke tools of modellen jullie hiervoor gebruiken! 

Profielfoto van Marjolijn Booij
Teammanager Leerplicht-RMC

Wij gaan binnenkort experimenteren met de Doorbraakmethode van het Instituut voor Publieke Waarden. Zij hebben een rekentool ontworpen hiervoor. De Doorbraakmethode is niet nieuw, maar wel een mooie methode om naast de doelmatigheid ook de financiële consequenties in beeld te brengen van maatwerk.

Daarnaast bestond voorheen de effectencalculator, waarbij je ook de maatschappelijke kosten of winst in beeld kan brengen. Maar, deze kostenberekeningen waren niet betrouwbaar genoeg. Daarom staat het niet meer online. Je kunt nog wel een lijst van maatschappelijke kosten en baten vinden op de website van het Movisie. Hieronder de link, pagina 29 en 30 geven een maatschappelijke prijslijst. Deze is wel verouderd, maar geeft wel een goede richtlijn waar je aan kunt denken.

https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/publication-attachment/Zicht-op-effect%20%5BMOV-3296073-1.0%5D.pdf

Profielfoto van Nicoline van Os
Aandachtsfunctionaris

Nee helaas niet in het ziekenhuis. Groet Nicoline van Os

Marloes Schreur
Strategisch adviseur projectleider

Hoi Peter Paul,

In Leeuwarden hebben we hier ervaring mee. We gebruiken daarin ook de werkwijze van het IPW.
We hebben twee effectrapportages waarin casussen zijn doorgerekend. Voor een wijk en de hele gemeente.
Als je belangstelling hebt, kan ik je die mailen. De andere citydeal gemeenten (inclusieve stad en eenvoudig maatwerk) hebben die ervaring ook.

groet, Marloes (marloes.schreur@leeuwarden.nl)

Profielfoto van Tea van der Veen
Casemanager dementie